Ristimäen kaivauksiin sain ensikosketuksen viime vuoden opetuskaivauksilta ja suurella mielenkiinnolla olen mukana vuoden 2014 kaivauksilla. Ensimmäinen viikko, tarkemmin ensimmäiset kolme päivää kaivauksilla ovat olleet hyvä muistutus siitä, kuinka fyysisesti raskasta työtä tämä on. Lapiointia, raivaamista, kantamista ja juurien katkomista. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen ja nyt kaivauspaikalla on työmme tuloksena kaksi koeojaa. Keskiviikkona koeojat dokumentoitiin sekä piirtäen että kameralla. Valokuvaaminen aurinkoisena päivänä on aina hyvin mielenkiintoista puuhaa. Työryhmämme taidonnäyte kuvauskohteen varjostamisesta kertookin kaiken. Luovuus ei ole näissä hommissa haitaksi!
Keskiviikkona olivat myös ensimmäiset opastetut kierrokset kaivausalueella. Väkeä löysi mukavan paljon paikalle ja päivän aikana taisi lähemmäs 40 ihmistä käydä kuulemassa Ravattulan kaivauksista. Todella hienoa, että ihmiset ovat kiinnostuneita paikan historiasta ja arkeologisista kaivauksista. Onhan tämä ainutlaatuinen kaivauskohde. Jatkossa saatan itsekin vetää osan opastuksista. Jännittävää ja samalla innostavaa päästä kertomaan Ristimäen alueesta ja esittelemään löytöjä vierailijoille.
Saimme paikalle myös ilmoitustaulun, josta löytyy informaatiota kaivauksiin liittyen. Tosin aamulla kaivausjohtajamme kaartaessa tietä pitkin paikalle arvuuttelimme Sinikan ja Lauran kanssa mikä ihme auton katolle mahtoi olla kiinnitettynä, hieman liian erikoiselle puurakennelma vaikutti ollakseen kattoteline.
Helteinen alku on näillä kaivauksilla ollut ja muutama aste viileämpään suuntaan ei ainakaan tätä työryhmän jäsentä haittaisi, mutta mieluummin hellettä kuin sadetta. Jatkukoon siis kesä ja kaivaukset aurinkoisissa merkeissä.
Johanna Nylund, tutkimusryhmäläinen
Tänään Ristimäellä vietettiin yleisöpäivää. Jo viime vuonna lanseerattu 'avointen kuoppien päivä' veti paikalle nelisenkymmentä vierasta. Osaa vieraista olisi houkuttanut nähdä kuuluisa Ristimäen kirkon kivijalka, mutta he joutuvat malttamaan vielä mielensä. Kivijalkaa aletaan ottaa esille todennäköisesti vasta ensi viikolla. Sitä ennen työryhmä keskittyy kalmiston laajuuden selvittämiseen.
Kaivausjohtaja Juha Ruohonen kertoo kirkon vaiheista ja sen käytön päättymisestä.
Arkeologiset kenttätutkimukset ovat hidasta työtä, joka johtuu pääosin tarkasta dokumentoinnista. Alueet kaivetaan teknisinä kerroksina, joiden koko vaihtelee 5-10 senttimetrin välillä, jonka jälkeen taso täytyy siivota kuvauskuntoon. Alueista otetaan yleiskuvat, ruuduittain ja yksityiskohdat; kaikki kolmena kappaleena digi- mustavalko- ja diakuvina. Arkeologiassa käytetään edelleen mustavalko- ja diakuvia niiden pitkän arkistosäilyvyysiän takia.
Kuiva ja tomuinen maa on kasteltava ennen kuvien ottamista, jotta maaperän värisävyn muutokset näkyvät myös valokuvissa. Haudoista ei Ristimäellä ole usein jäljellä kuin tummemman maan alue.
Lisäksi tänään löytyi lisää keramiikkaa sekä palanutta savea (miksi otamme talteen palanutta savea; se säilyköön vielä mysteerinä).
Kaksi palaa keramiikkaa löytyivät kaivajan varmalla kädellä ja harjaantuneella katseella.
Tiistaipäivä kului teknisten ongelmien merkeissä. Eilen iltapäivällä takymetrimme sanoutui irti, joten toimme tänään paikalle toisen, jota pitikin pidemmän aikaa suostutella yhteistyöhön. Syy voitaneen pistää helteelle, joka vaivaa sekä laitteita että käyttäjiä. Arkeologia 32 asteen helteessä vastaa suoritukseltaan jo kestävyysurheilua.
Muutoinkin lämpimissä tunnelmissa liikuttiin tämäkin päivä. Mieltä lämmitti aurinko, ensimmäiset keramiikkalöydöt sekä medioiden uutisointi Ristimäestä. Ristimäki oli päässyt maanantai-iltana ainakin Ylen ja Maikkarin uutisiin ja aamun Turun Sanomista löytyi komea puolen sivun artikkeli. Juttuja voi lukea esimerkiksi täältä:
Ja huomisesta, sekä tulevista keskiviikoista: Keskiviikot ovat kaivausten virallisia vierailupäiviä, jolloin järjestetään 15-20 minuutin maksuttomia yleisökierroksia klo 12.00, 13.00 ja 14.00. Tervetuloa!
P.s Suurempien ryhmien on myös muulloin tutkimusten aikana mahdollista varata erillinen ja yksityiskohtaisempi maksullinen opastus. Tilausohjeet löytää täältä.
Risuja ja ruusuja eli blogipalautetta voit lähettää tutkimushankkeen sähköpostiosoitteeseen
ravattula@smtt.fi.
Arkistosta löydät kaikki aiemmat Ristimäki-blogin julkaisut:
Blogiarkistoon