Ravattulan Ristimäen kirkosta on laadittu pahvinen itse askarreltava pienoismalli. Pienoismalli esittää arkeologisissa kaivauksissa esiin kaivetun Suomen vanhimman kirkkorakennuksen sellaisena, miltä se olisi saattanut näyttää aivan 1200-luvun alussa.
Yhtään keskiajan alkupuolen puista kirkkorakennusta ei Suomessa ole säilynyt, joten tulkinta kirkon ulkoasusta perustuu useisiin eri lähteisiin kuten Ristimäen kirkonpaikan viimeaikaisiin kaivaustutkimuksiin, rautakauden lopun ja keskiajan rakennustraditioihin sekä samanaikaisten kirkkojen tunnettuihin vastineisiin Ruotsissa. Säilyneen kivijalan perusteella kyseessä on ollut noin kymmenmetrinen puukirkko, joka edustaa muodoltaan ns. kapeakuorista kirkkorakennusta. Rakennus on ollut kaksiosainen koostuen isommasta kirkkosalista, johon seurakunta kokoontui, sekä tätä pienemmästä ja myös matalammasta kuorihuoneesta, jossa kirkon alttari myös sijaitsi.
Kirkon pienoismallin lisäksi tuotteessa on maisema-alusta, jolle kootun kirkon voi asettaa. Alusta perustuu kaivaushavaintoihin ja se esittää kirkon konkreettisen sijainnin Ristimäen etelälaidassa, aidan rajaamalla kirkkomäellä. Alustassa on varsinaisesti kaksi eri aikatasoa: ennen kirkon askartelua maisemassa voidaan nähdä nykyinen mäkialue aidan perustuksineen, hautapainanteineen ja kirkon esiin kaivettuine kivijalkoineen. Kun kokoon taitetun kirkon laittaa paikoilleen kivijalan päälle, muuttuu maisema 1200-luvun alun ympäristöksi hautakumpuineen ja aitoineen.
Pienoismallin on laatinut arkkitehti ja historioitsija Panu Savolainen Ristimäen tutkimuksia johtavan arkeologi Juha Ruohosen ohjeiden mukaan. Pienoismalli esittää kirkon hirsirakennuksena, vaikka myös muunlaisia rakennusteknisiä ratkaisuja on kirkossa luonnollisesti voitu käyttää.
Pienoismallia on tehty kahteen eri formaattiin: taitettuun A5-kokoon mittakaavassa 1:200 ja A5-koon postikorttina mittakaavaan 1:250.
Ravattulan Ristimäki -pienoismalli sopii kaikille menneisyydestä ja paperiaskartelusta kiinnostuneille, niin lapsille kuin aikuisillekin. Se toimii myös vaikka matkamuistona Ristimäen vierailusta, ja sen voi lähettää myös postikorttina. Taustapuolella on lisäksi tiivis tietopaketti Ravattulan Ristimäestä kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Vasemmalla Ravattulan Ristimäen askarreltava kirkko mittakaavassa 1:200 ja oikealla valmiiksi taiteltu postikorttimalli mittakaavassa 1:250!
Pienoismallia myydään Ravattulan Ristimäen tutkimusten kannatukseksi. Hinta postikorttimallille on 2,5 e/kpl ja isommalle mallille 4 e/kpl. Kaikki myyntitulot käytetään suoraan kirkonpaikan tutkimusten edistämiseksi.
Pienoismallia saa toistaiseksi helpoimmin kesän ajan Turusta Luostarin Välikadulla "Uuteen uskoon" -näyttelystä (ks. myös tapahtuman fb-sivut). Sitä voi tilata muiden kannatustuotteiden ohella myös postitse Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n kautta. Postitse tilattaessa lisätään hintaan euron postitusmaksu. Ristimäen elokuulle ajoittuvien kaivausten aikaan askarreltavaa voi ostaa myös suoraan kaivauksilta vierailupäivinä keskiviikkoisin iltapäivinä sekä myös muiden Ristimäki-tapahtumien yhteydessä. Kesälomien jälkeen pienoismallia saanee myös Turun museokaupoista sekä joistakin kirjakaupoista.
Tarvitaan vain liimaa, sakset ja 3-5 minuuttia niin oma 3d-pienoismalli Suomen vanhimmasta kirkosta on valmis!
PS. Yksityiskohtaisempi ja isompi, mittakaavaan 1:25 laadittu kirkon pienoismalli on nähtävillä kesän ajan Uuteen uskoon -näyttelyssä Turussa Luostarin Välikadulla.
Turun historialliseen keskustaan Vanhan Suurtorin ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon välille Aurajoen tuntumaan Luostarin Välikadulle kesän ajaksi pystytetty Ristimäki-aiheinen
"Uuteen uskoon" -näyttely on paljon muutakin kuin pelkkä arkeologinen näyttely. Näyttelyn aukioloaikana näyttelytilan eteisessä eli aulassa on nimittäin Ristimäestä kertova infopiste, josta voi ajankohtaisten esitteiden ja mm. Ristimäelle opastavien karttojen ohella myös hankkia itselleen Ristimäen kannatustuotteita ja näin edistää kirkkoa käsittelevän tutkimuksen etenemistä (kaikki myyntitulot menevät lyhentämättöminä suoraan tutkimushankkeen käyttöön
kannatusyhdistuksen kautta).
Info- ja myyntitilaa päivitetään heinäkuun aikana useampaan otteeseen, eli jos vaikka näyttely on jo ehditty käymään tarkasti läpi, niin eteisessä kannattaa piipahtaa katsomassa uutuustuotteita. Näin helteiden aikaan tila on myös mukavan viileä.
Näyttelytilan myyntipöydältä on saatavilla kannatustuotteita sekä Ristimäestä kertovia ilmaisia esitteitä. Pöydän takana Johanna Nylund.
Myyntihyllyissä on esillä alan kirjallisuutta ja Ravattulan Ristimäki -projektin kannatustuotteita. Esillä selailtavana on myös Ristimäestä kertova lehtileikekokoelma sekä tuoreet keväällä valmistuneet Ristimäkeä käsittelevät opinnäytetyöt. OBS! Suosittua "Muinaisjäännös. Lain suojaama" -t-paitaa saa myös ruotsinkielisenä!
Ja jotta paikalle olisi mahdollista myös löytää, niin ohessa kartta ja pari kuvaa Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun puoleisesta kulusta:
Kuva Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun Aurajoen puoleisesta päästä. Vasemmalla Aurajoki, sitten Itäinen Rantakatu. Näyttelytila on kuvassa oikealla Nunnankatua kuljettaessa ylös ja siitä vasemmalle (ks. seuraava kuva).
Kuva Nunnankadun yläpäästä kohti Aurajokea. Vasemmalla Aboa Vetus & Ars Nova -museon muuria, oikealla aidan takana Luostarin Välikatu, jossa näyttelytila sijaitsee. Kadun yläpuolelta pilkistää Turun Tuomiokirkon torni.
Lue lisää kotisivuilta ja
tapahtuman fb-sivuilta..
Laiduntamisen loputtua 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa on Ravattulan Ristimäen alue päässyt vapaasti metsittymään. Vaikka jokaisen kaivauskerran jälkeen puita on jonkin verran jouduttu kaatamaan, on paikka ollut kasvillisuudeltaan varsin villiintynyt. Ristimäellä tehtiin keskiviikkona 1.7. raivaus- ja moottorisahalla kevyt parturointi, jonka yhteydessä poistettiin monia vaarallisenoloisia, pystyynkuolleita haapoja sekä runsaasti alle ranteenpaksuista pihlajaa ja haapaa. Nyt mäen keskikohta on aavistuksen puistomaisempi, kunhan kaikki raivausjäte saadaan kannettua alueelta vielä pois.
Puunkaadon jäljiltä Ristimäelle pääsee aiempaa enemmän valoa. Kuvassa raivaussahaa käyttävä Tomi Saloranta.
Lähestulkoon salassa suunniteltu ja toteutettu voimanponnistus on vihdoinkin avointa ja julkista tietoa! Eli Ravattulan Ristimäestä kertova näyttely on avattu Turun historialliseen keskustaan, Luostarin välikadun makasiineihin. Näyttelyssä "Uuteen uskoon - Näyttely Suomen vanhimman kirkon tutkimuksista" on esillä muun muassa esinelöytöjä Ristimäeltä, uusia tutkimustuloksia, uusia julkaisuja ja muuta Ristimäestä kertovaa oheisaineistoa, kirkon pienoismalli, muinaisen mallin mukaan tehty uhritukki jne. Näyttelytilasta on saatavilla myös Ristimäkeä käsittelevää oheisaineistoa, karttoja, kesän ohjelmaa jne.
Lue lisää kotisivuilta ja
tapahtuman fb-sivuilta..
Lähes sattumalta juuri Turun keskiaikatapahtuman aikaan avatussa näyttelyssä kävi ensimmäisenä aukiolopäivänä noin sata vierasta, josta osa oli myös pukeutunut keskiaikaiseen tyyliin.
Keskikesän kunniaksi Ravattulan Ristimäen alttarin paikka on nyt merkitty aiempaa aavistuksen näkyvämmällä ristillä. Vanhaan tapaan kirkkorakennuksen seinälinjat on merkitty maastoon naruilla.
Risuja ja ruusuja eli blogipalautetta voit lähettää tutkimushankkeen sähköpostiosoitteeseen
ravattula@smtt.fi.
Arkistosta löydät kaikki aiemmat Ristimäki-blogin julkaisut:
Blogiarkistoon