Kuva

Tänään esiteltävä esine on tullut esille kirkon kivijalasta, rakennuksen länsi- eli lounaisseinästä, löydettäessä kookkaan kiven alle osin kiilautuneena. Löytöpaikan perusteella esinettä voidaan pitää kirkkoon kuuluneena ja tyypiltäänkin sen ajoitus myös sopii 1100- ja 1200-lukujen vaihteeseen.

Kyseessä on rautainen putkilukko (TYA 983:38), tai oikeammin sen heikosti säilynyt osa. Säilyneen esineen korkeus on noin 2,5 cm ja pisimmillään se on noin 4 cm. Palanen on peräisin putkilukon päädystä. Päädyn leveys, josta lukko on avattu, on ollut noin 2,1 cm leveä. Kuvassa vasemmalla löytö ruostuneena ennen konservointia, keskellä läpivalaisukuva samasta löydöstä ja oikealla piirros yhdenlaisesta putkilukosta (johon on säilynyt lukon osa korostettu). Raudasta valmistettu lukko on ajan kuluessa ruostunut kokonaan näkymättömiin tätä pientä osaa lukuun ottamatta.

Lukko ei luultavimmin ole kuulunut kirkon oveen, vaan se on lukinnut jotain rakennuksen sisällä - ehkä kirkollisten esineiden säilytykseen käytetyn arkun tai tätä pienemmän kirstun. Mikäköhän on ollut kirstun kohtalo ja mihin siinä olleet esineet ovat päätyneet? Ja missä on lukkoon kuulunut avain?

Teksti ja kuvat vas. ja oik.: Juha Ruohonen, keskimmäinen kuva: Turun museokeskus, konservointiyksikkö


Tästä takaisin kalenterin etusivulle