RAVATTULAN RIIPUS Ainutlaatuinen muinaiskoru Suomen vanhimman kirkon paikalta
Ravattulan riipuskoru pohjautuu koristelultaan ainutlaatuisiin pronssiheloihin, jotka löytyivät Suomen vanhimman kirkon arkeologisissa kaivauksissa heti lattiatason alta ja kirkon kivijalan vierestä. Kahdelle identtiselle helalle ei tunneta vastineita mistään muualta.
Löydön perustana olleet pronssiset helat ajoittuvat 1100-luvulle ja ovat todennäköisesti olleet paikallista valmistetta. Korussa on ristimäinen kolmilehdykkäkoristelu ja sen suorakaiteen muotoisessa kilvessä kohoreunan sisällä kaksiosainen spiraalikuvio. Korun myyntituotto kohdistetaan Ravattulan muinaispuvun valmistamiseen.
Alkuperäisestä löydöstä on teetetty mallin mukaisia pronssisia ja hopeisia muinaiskoruja. Korun koko on noin 30 x 20 mm ja sen paino noin 8 grammaa. Riipuksen on Ravattulan Ristimäen tutkimushankkeelle suunnitellut ja valmistanut toimeksiannosta naantalilainen Korupaja Vaskikäärme. Muinaiskorua saa yksinoikeudella vain Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n kautta.
Riipusta saa sekä pronssisena (takana) että hopeisena (edessä), jälkimmäistä sekä nauhalla tai ketjulla.
Yhdistyksen kannatustuotemyynti on siirtynyt 3.4.2023 verkkokauppa Muinelmaan.
Tervetuloa tästä verkkokauppaan!
Tutkimushankkeen etusivulle pääset sivun yläosan Ristimäki-logosta. Sivu ohjautuu myös jonkin ajan kuluttua automaattisesti etusivulle.
|