24.12.

Kuva

Helmiä siunatusta maasta

Vuoden 2016 kaivauksissa Ristimäeltä löydettiin yhteensä kolme lasihelmistä koottua helminauhaa ja sekoittuneista maakerroksista lisäksi muutamia irtohelmiä. Lasihelmet ovat varsin yleinen löytöryhmä 1100-luvun muinaisjäännöskohteilla, mutta poikkeuksellisen suosittuja ne näyttäisivät olleen jo aiempienkin vuosien kaivausten perusteella Ravattulassa. Eikä ihme, sillä suurin osa löytyneistä helmistä on yhä tänäkin päivänä värikkäitä, tasapainoisia, silmää miellyttäviä ja yksityiskohdiltaan harvinaisia: harvoin löytyy kahta täsmälleen samanlaista helmeä.

Jouluaaton kolme helmeä löytyivät tämän vuoden kaivauksilla eräästä lapsen haudasta. Haudan mitatun pituuden puolesta kyseessä voisi olla vaikkapa kolmevuotiaan lapsen hauta - luvulle kolme saadaan toki muitakin merkityksiä niin haluttaessa. Joka tapauksessa löytö osoittaa pienten lastenkin saaneen Ristimäen aikuisten lailla arvokkaan ja huolellisen hautauksen. Helmet ovat kooltaan isoja: kookkaimpien helmien halkaisijat ovat lähes 2 cm ja korkeuskin 1,5 cm. Koristekuvioiden kombinaatio kuvan äärimmäisissä mosaiikkihelmissä on aiemmin tuntematon. Nauhassa keskellä oleva foliohelmi on samoin äärettömän hieno ja kyseessä on vielä harvinaisen ehjänä säilynyt kappale.

Näiden kaivausten helmien myötä tutkimushanke haluaa toivottaa kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa sekä kaikkea hyvää uudelle vuodelle 2017!


Kalenterin etusivulle pääset klikkaamalla kuvaa tai odottamalla hetken...