24.12.

Kuva

'Helmien helmi'

Vuoden 2015 kaivauksissa Ristimäeltä löydettiin yhteensä neljä lasihelmistä koottua helminauhaa. Lasihelmet ovat varsin yleinen löytöryhmä 1100-luvun muinaisjäännöskohteilla, mutta poikkeuksellisen suosittuja ne näyttävät olleen Ravattulassa. Eikä ihme, sillä suurin osa löytyneistä helmistä on yhä tänäkin päivänä värikkäitä, tasapainoisia, silmää miellyttäviä ja harvinaisia: harvoin löytyy kahta täsmälleen samanlaista helmeä.

Jouluaaton luukun ainutlaatuinen 'helmien helmi' löytyi tämän vuoden viimeisenä tutkitusta haudasta. Se on kooltaan käsittämättömän kookas: helmen halkaisija on 1,9 cm ja sen korkeus 1,5 cm. Koristekuvio on kokonaisuutena ennen tuntematon niin Suomessa kuin Itämeren ympäristössäkin (tämän kauempaa ei vastineita ole etsitty): kirkkaan vihreään pohjahelmeen on painettu peräti 36 punakeltaista kukkakuviota. Lopputulos muistuttaa läheisesti ns. millefiorihelmeä (ital. 'tuhat kukkaa'), jossa lasitangon kappaleista on sulatettu yhteen kokonainen lasihelmi.

Tämän helmen myötä tutkimushanke haluaa toivottaa kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa sekä kaikkea hyvää uudelle vuodelle 2016!

Ps. Joulukalenteri-extrana blogiin on päivitetty tietoja ensi vuonna valmistuvasta Ristimäki-dokumentista. Linkki blogiin löytyy tästä.

Siirry kalenterin etusivulle klikkaamalla kuvaa tai odottamalla hetken...