8.12.
Kolmijalkapadan kahva
Ruoanvalmistukseen liittyvä yleinen keittoastia keskiajalta lähtien oli kolmijalkapata. Nimensä mukaisesti padassa oli kolme jalkaa. Astioita valmistettiin pitkään paikallisesta punasavesta, mutta myöhemmin viime vuosisatoina keraamiset astiat korvautuivat valurautaisilla kolmijalkapadoilla. Punasavisissa kolmijalkapadoissa on yleensä matalat jalat sekä yksi tai kaksi kahvaa, joskus myös korvat.
Kuvassa oleva kolmijalkapadan osa on padan kädensija eli kahva. Kahva on punasavea ja se on valmistusvaiheessa lasitettu. Kyseessä on putkikahva, eli se on sisältä ontto. Kahvan ulkonäön ja valmistustavan perusteella esinetyyppi voidaan liittää tiettyyn ajanjaksoon. Kyseinen Ravattulan kylän edustan peltoalueelta pintapoiminnassa alkusyksyn aikana löytynyt kahva ajoittuu 1600-luvun loppuun.
Siirry kalenterin etusivulle klikkaamalla kuvaa tai odottamalla hetken...
|