7.12.

Kuva

Sakset

Ristimäen tutkimuksissa on kaikki maalöydöt huomioitu ja otettu talteen niiden iästä huolimatta. Niinpä paikalta on talletettu 5000 vuotta vanhoja saviastioiden kappaleita kuin 1900-luvun alkupuolelta peräisin olevia eristeposliinin osiakin. Kaikki löydökset kertovat omaa tarinaa omasta ajastaan, ja ne osaltaan auttavat meitä hahmottamaan tutkimuskohteen merkittävyyttä ja historiallista maankäyttöä jatkumona.

Tämänpäiväisessa kuvassa meillä on sakset. Sakset ilmestyvät Suomen löytöaineistoon ensimmäistä kertaa ajanlaskun alkupuolella ns. roomalaisaikana. Nykypäivän ihmisille rautakautiset ja keskiaikaiset sakset tuovat mieleen lähinnä keritsimet, sillä ne oli taivutettu muotoonsa vain yhdestä metallikappaleesta. Nykyisin tunnettu saksimalli, kahdesta terästä yhteen nivelletty leikkuuväline, yleistyy vasta 1700-luvun kuluessa. Suomessa saksien laajamittainen valmistus alkoi Fiskarsin ruukissa 1830-luvulla.

Ristimäen sakset ajoittunevatkin 1800-luvulle tai 1900-luvun alkuun. Toinen terä löytyi mäkeä rajaavasta aitakiveyksestä, toinen maan sisästä parin metrin etäisyydeltä edellisestä. Löytötietojen perusteella vaikuttaa siltä, että saksien rikkouduttua kappaleet on heitetty pois lähimaastoon.


Siirry kalenterin etusivulle klikkaamalla kuvaa tai odottamalla hetken...