Kuva

Joulukalentereissa on perinteisesti se vika tai pikemminkin ominaisuus, että viimeisen luukun sisältö on aina ennalta arvattavissa - ja näin on myös Ravattulan Ristimäen kohdalla. Vaikka kyseessä ei olekaan esine, paljastuu jouluaaton luukun takaa muinaisen Ravattulan kirkon kivijalan jäännös. Pelkän kirkkorakennuksen lisäksi samasta luukusta voisi korostaen ottaa esille myös kirkkorakennusta ympäröivän hautausmaan ja mäkeä kiertäneen aidan sekä jokaikinen alueelta tutkimuksissa esiin tullut löydös. Nämä kaikki yhdessä muodostavat Suomen oloissa nimittäin toistaiseksi ainutlaatuisen ja vieläpä erinomaisesti säilyneen muinaisjäännöskokonaisuuden, jonka tutkimus tulee tarjoamaan monien eri alojen tutkijoille - Suomessa ja ulkomailla - vielä runsaasti uutta ja tarkentavaa tietoa esimerkiksi ristiretkiajan ja keskiajan vaihteesta, kristinuskon omaksumisesta Suomessa, varhaisista kirkkorakennuksista, aikakauden henkisestä ja esineellisestä kulttuurista, kyläyhteisöistä jne. jne.

Ravattulan Ristimäen joulukalenterissa esiteltiin kaikkiaan 23 Ristimäeltä löytynyttä erilaista esinettä tai löytöryhmää. Moni mielenkiintoinen löytö jäi kokonaan mainitsematta, joku esinetyyppi on taas esiintynyt pariinkin otteeseen. Arkeologit eivät aseta yksittäisiä löytöjä arvo- tai paremmuusjärjestykseen, joten kalenterissa esitettävät esineet valikoituivat mukaan kokonaan muilla perusteilla. Vastaavanlaisiin kalentereihin olisi aineistoa muutamaksi seuraavaksikin vuodeksi, mutta ensi vuonna samalla paikalla tulee olemaan jotain aivan muuta. Kalenterissa nyt esillä olleesta aineistosta pyritään alkuvuoden aikana kokoamaan tälle sivustolle erillinen esinegalleria, jota tullaan täydentämään ja johon tullaan lisäilemään mielenkiintoisia löytöjä myös jatkossakin.

Ohessa vielä otsikon lupaama ja hyvinkin ajankohtainen pienoismalli Ravattulan kirkosta. Tältä kirkko on tekijöiden mukaan saattanut näyttää aivan 1200-luvun alussa:
Kuva
Tämän huipputarkan ja äärimmäisen "makean" pienoismallin tekijöinä olivat Otso 8 v ja Sisu 6 v. Huom. kuvan 3d-rekonstruktion yksityiskohdat eivät ole mittakaavassa, myös mallin kattorakenne on varsin hypoteettinen.

Hyvää joulua ja onnea uudelle vuodelle 2015!

Teksti ja kuvat: Juha Ruohonen


Tästä takaisin kalenterin etusivulle