Kuva

Melko usein kaivauksilla tulee vastaan löytöjä, joiden tarkoitusta ei heti täydellä varmuudella pystytä selvittämään. Tämänpäiväinen löytö on hieman vajaa 4 cm pitkä ja noin 3 mm paksu hyvin kierteinen varras, joka on toisesta päästä katkonainen ja toisesta päätyy mahdolliseen silmukkaan. Mahdolliseen sikäli, että esine on tehty raudasta ja se on ruosteen peitossa. Ennen esineen röntgenkuvausta ja konservaattorin tekemää puhdistusta löydöstä voidaan toki tehdä valistunut arvaus perustuen esineen muotoon ja tunnettuihin vastineisiin.

Kyseessä saattaisi olla kookas kankiketjun nivel. Niveliä toisiinsa silmukoista yhdistämällä saatiin aikaiseksi pidempiä kankiketjuja. Kankiketjua saattoi olla esimerkiksi miehen vyölaitteessa, jolloin siihen voitiin ripustaa erilaisia tarvekaluja. Myös naisen koristeellisissa ketjulaitteissa saatettiin käyttää kankiketjua. Koristeellisten kankiketjun nivelien valmistusmateriaali on kuitenkin yleensä ollut pronssi, ja tämä yksilö on rautaa. Rauta ei ole ollut rautakaudella kovinkaan suosittu korumateriaali, mutta rautaisten korunosien lisäksi ohuesta rautavartaasta tiedetään tehdyn juuri kankiketjua.

Nyt esiteltävässä löydössä on sen molemmissa päissä todennäköisesti ollut silmukat, joita kohti varsi hieman kapenee. Kuvassa vasemmalla on mahdollisesti ollut toinen silmukka ja esineen rikkonaisuudesta johtuen oikeanpuoleinen silmukka puuttuu kokonaan. Ohuet silmukat ovatkin yleensä varsin kuluneita, ja maalöydöistä ne usein myös puuttuvat. Koriste-elementtinä voidaan pitää esineen kierteisyyttä.

Teksti & kuva: Juha Ruohonen


Tästä takaisin kalenterin etusivulle