Kuva

Kaivausten loppuvaiheessa lokakuun puolivälissä tuli eräästä Ristimäen tutkittavasta ruumishaudasta esille hyvin säilynyt pronssinen solki (työnumero 8881). Kyseessä on varsin suurikokoinen, leveydeltään lähes 8 cm ja korkeudeltaan lähes viisisenttinen vyön solki, joka on noin 5 mm paksu. Haudasta vyötärön kohdalta löytynyt esine on hämmästyttävän hyvässä kunnossa ja lähes kauttaaltaan orgaanisen aineksen peitossa.

Silmämääräisesti tarkasteltuna soljen pintapuolella havaittiin runsaasti eläimen karvaa. Koska hautakuopasta ei löytynyt jälkiä arkusta, lienee karva kuulunut taljaan, johon vainaja on haudattaessa kääritty. Tarkemmissa tutkimuksissa on mahdollista selvittää eläinlaji, josta turkis on peräisin. Sisäpinnalta eli vainajaa vasten olleelta soljen puolelta havaittiin hyvin säilynyttä nahkavyön nahkaa (tummaa, lähes mustaa pintaa ja sen ruskeaa sisäosaa), joka on pienillä pronssiniiteillä kiinnitetty solkeen kiinni. Soljen kärjestä löytyi vielä kankaan osia, joista toinen oli kasvikuitu- ja toinen villapalttinakangasta. Nämä saattavat olla muistona alusvaatteena käytetystä kasvikuitukankaasta (pellavaa?) ja villakankaisesta päällysvaatteesta. Röntgenkuvan perusteella muodoltaan suorakulmainen pronssisolki on ollut puhkonainen ja varsin koristeellinen (onpa siellä ”kirkon ikkunoita” malliltaan muistuttava elementtikin, ks. röntgenkuva kuvassa oikealla), eikä sille toistaiseksi tunneta suoria vastineita.

Soljen valmistusmateriaali pronssi on erittänyt kankaille, nahalle ja turkikselle mikrobien hyökkäyksiltä suojaavaa hometta, jota ilman kaikki orgaaninen materiaali soljen päältä olisi kadonnut jälkiä jättämättä. Hautaus voitaisiin varsin luotettavasti ajoittaa karvasta ja nahasta, ehkä myös kankaastakin, tehtävien radiohiiliajoitusten avulla. Lisäksi osa materiaalista soveltunee myös isotooppitutkimusten aineistoksi, jolloin olisi mahdollista saada lisätietoa karvan ja villan alkuperästä. Yksityiskohdat antavat tietoa myös vainajan hautajaisvaatetuksesta sekä hautausrituaaleista.

Teksti ja kuva: Juha Ruohonen


Tästä takaisin kalenterin etusivulle