Kuva

Viimeistään viikinkiajalta lähtien vaatteita ryhdyttiin koristelemaan pronssispiraaleilla. Spiraalit on tehty ohuesta pronssilangasta, josta kiertämällä on muodostettu lyhyitä koristeputkia. Spiraaleista (eli vanhahtavasti kutsuttuna kierukoista) muodostettiin villalankaan pujottamalla erilaisia kuvioita kuten tähtiä, hannunvaakunoita, hakaristejä sekä muita ristikuvioita ja ristikoita. Näillä koristettiin etenkin esiliinojen ja viittojen reunuksia sekä kulmia.

Kuvassa oleva pronssispiraalikoriste on naisen vaatetukseen kuulunut esiliinan kulmakoriste. Konservaattori Aki Arponen puhdisti löydön mekaanisesti pelkkää neulaa käyttäen. Vasemmalla oleva kuva kertoo tilanteen ennen puhdistusta ja oikealla on koriste puhdistamisen jälkeen.

Spiraaliputkien halkaisija on vain noin 2,5-3,5 mm. Kuvio pysyy koossa spiraalin sisään pujotetun villalangan ansiosta. Pronssiesineiden erittämä home säilyttää orgaanista ainesta, ja villalanka on tästä syystä säilynyt meidän päiviimme asti. Villalangasta on teetetty radiohiiliajoitus. Ajoituksen mukaan koriste on varmuudella tehty ennen vuotta 1150, mahdollisesti jo 1000-luvun puolivälissä tai aivan 1100-luvun alussa. Koriste löytyi sekoittuneesta maasta kirkon sisältä, ja se on peräisin tuhoutuneesta haudasta.

Teksti: Juha Ruohonen, kuva: Aki Arponen


Tästä takaisin kalenterin etusivulle